De warmtepomp checklist

De warmtepomp checklist

De warmtepomp is aan een felle opmars bezig. #teamTimmermans ontvangt hierover op dagelijkse basis vragen. We zetten alles graag even op een rijtje voor jullie.

De warmtepomp, wat is dat eigenlijk?

Een warmtepomp haalt de warmte uit z’n omgeving (lucht, bodem of water) en – mits de hulp van wat elektriciteit – verwarmt hiermee jouw huis en je sanitair warm water. Dat het een goede investering is, moeten we je vast niet meer uitleggen, maar haalt ie bij jouw thuis wel het gewenste rendement? Ontdek het snel via onderstaande checklist:

  1. Is je woning geïsoleerd?
    Mooi! Dat helpt alvast. Een goed ingeduffeld huis (zijnde dakisolatie, (drie)dubbele beglazing en geïsoleerde muren) is de ideale thuis voor een warmtepomp, zo behaalt deze een optimaal rendement. Heb je het Energie Prestatie Certificaat (EPC) van je woning? Daarop vind je veel informatie terug omtrent de isolatie. Je woning krijgt zelfs een ‘Energielabel’ van A+ tot F.

Scoort die van jou in de categorie E of F? Dit betekent dat je veel warmteverlies langs daken en/of ramen hebt, waardoor een warmtepomp helaas niet zo geschikt is.

TIP! Scoor je in categorie E of F en wenst je toch te investeren in duurzamere energie? Je kan dan opteren voor een warmtepompboiler of een hybride systeem.

2. Wat heb je in huis qua warmteafgifte?

Radiatoren, vloerverwarming,…?

Ook dit heeft al dan niet een effect in combinatie met een warmtepomp.

3. Voldoende ruimte?

Is er in je woning voldoende ruimte om de installatie te bergen?

Het spreekt voor zich dat deze groter uitvalt dan je standaard gaswandketel. Ook de buitenunit heeft een plaatsje nodig langs de woonst of tussen de planten.

Tot slot…

nog een korte opsomming qua types en mogelijkheden:

Dit is de geothermische warmtepomp. Dit betekent dat de warmtepomp aldus de energie/warmte ophaalt vanuit de bodem en dit omzet naar warmte hetwelk via een gesloten watercircuit wordt verdeeld doorheen je woning.

Dit type wordt veelal geplaatst in nieuwbouwwoningen.

Deze warmtepomp haalt de warmte uit de omgevingslucht en verdeelt dit vervolgens ofwel opnieuw per lucht in jouw woonst, ofwel via een watercircuit.

Dit type is dus interessant voor renovatieprojecten.

Ben je doorheen de checklist geraakt en heb je graag bijkomende info?