Verwarming
Convectoren

Convectoren werden vooral vroeger geplaatst wanneer stookolie en aardgas nog niet zo duur waren als nu. Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement warmt lucht op, waardoor die lucht stijgt en de convector verlaat. Hierdoor wordt koude lucht onderaan de convector aangezogen en de cyclus herbegint. Voordeel van de convector is natuurlijk dat de ruimte sneller en gelijkmatiger wordt opgewarmd dan met radiatoren.

Omdat de convector niet werkt op stralingswarmte kan men zich ook niet verbranden aan de buitenzijde van het apparaat. Convectoren zijn ook snel en veilig te monteren door hun laag gewicht en volume. Meestal kunnen ze geplaatst worden door één persoon waardoor de werkuren natuurlijk beperkt worden.

Het grootste nadeel van convectoren is dat ze werken op hoge temperatuur (70°-80°C). Hierdoor moet de ketel natuurlijk tot 70° of 80°C gaan stoken, wat nefast is voor het verbruik van de ketel. Wanneer men gaat gebruik maken van een condensatieketel is het natuurlijk helemaal niet de bedoeling om naar zo’n hoge temperaturen te gaan.

Deze ketels halen hun hoogste rendement wanneer ze tot maximum 60°C moeten stoken. In nieuwe installaties wordt er daarom dan ook bijna nooit nog voor convectoren gekozen.

Je kan bij ons terecht voor het vervangen, herstellen en eventueel reinigen van jouw bestaande convectoren. In bestaande situaties worden convectoren soms ook terug door convectoren vervangen.